Hur du fiskar med torrfluga och gör så framgångsrikt | Fly Fishing Market|Allt för ditt flugfiske

Att få fånga fisk på torrfluga är något många flugfiskare lever för och somliga fiskar med torrfluga året om, trots att det inte kläcker några insekter och trots att en nymf eller streamer kanske hade varit ett mer effektivt alternativ vissa gånger. Man kan dra kopplingar till varför vi flugfiskar över huvud taget när det ibland kan finnas mer effektiva metoder att fånga fisken, vi gör det för glädjen, lugnet och känslan som omfamnar oss när vi fångar fisken på vårt sätt. Följ vår guide nedan, så hjälper vi dig att få ut mer av ditt torrflugefiske. Vi kommer gå igenom utrustning, kläckningar & flugor, bra kast att behärska, vart du hittar fisken och förberedelser.


Utrustning:

Du kan fiska med torrfluga efter i princip alla fiskar, poppers för gädda och abborre, bombers för lax och havsöring och så vidare, men i den här guiden ligger fokus på fisket efter öring, harr, röding och regnbåge.

Hur stort är vattnet du ska fiska i, är det en sjö eller ström och hur ser omgivningen ut? Det här är frågor du måste besvara för att ha möjlighet att välja rätt utrustning för ett lyckat torrflugefiske. Låt oss gå igenom några exempel för de olika alternativen.


Sjöfiske: Vid fiske i sjöar krävs det oftast ett enhands flugspö i klasserna #5 - #6 i längderna 9–10 fot, kolla in det HÄR spöt från ECHO, helt anpassat för fiske i sjö. Även fast fisken kanske är förhållandevis liten och du tänker att ett spö i en lägre klass räcker gott nog så kanske du bör tänka om. När sjöarna blir större än en liten skogstjärn så tilltar även vinden, du måste då ha ett spö som kan hantera detta. Oftast står du även utvadad och att då kompensera detta med ett spö som är någon fot längre kan göra stor skillnad för kastlängden och presentationen. I sjöar är vattnet stilla och fisken får god tid på sig att granska flugan innan den tar, därav är det av stor vikt att du har en lång taperad tafs med en tunn tippet. Valet av lina är en personlig preferens och de allra flesta fluglinor fungerar alldeles ypperligt då du oftast har gott om plats för att överhandskasta. Har du däremot inte mycket utrymme bakom dig vid sjön kan en lina med kortare klump vara ett alternativ, det innebär att du enklare kan skjuta iväg linan utan massa falska kast, det underlättar även underhandskasten om det är det som krävs vid just ditt vatten.

Strömfiske: Här bestämmer strömmens/älvens storlek i mångt och mycket vilken utrustning som krävs. I det här exemplet räknar vi med en ström som är 5-25m bred. Kastlängden är sekundär och presentation och precision är nyckeln. De flesta strömmar ligger oftast skyddade av skog och annan terräng, därför är vinden inte längre en parameter att ta hänsyn till. Ett enhands flugspö i klasserna #3 - #5 och längderna 7-9 fot är att rekommendera. Välj gärna ett spö med en mjuk genomgående aktion, detta underlättar presentationen av flugan och gör hela upplevelsen mer harmonisk. Ett personligt favoritspö för de lite mindre strömmarna är ECHO's River Glass spö, kolla in det HÄR. I strömmarna gäller det att smyga sig fram till den vakande fisken och att överhandskasta brukar ofta vara uteslutet på grund av den snåriga terrängen bakom dig. Därav underlättar det om du behärskar underhandskast samt rollkast för att enkelt och effektivt få ut flugan dit du vill. Det finns många linor på marknaden anpassade för just dessa situationer och gemensamt har dom att de är tunna, laddar spöt enkelt på korta avstånd och gärna har en camouflerande färgsättning. I strömmen är det även av yttersta vikt att torrflugan driver fritt, med det menas att fluglinan inte påverkar flugan i den mån att flugan rör sig onaturligt på vattnet. Att få flugan att driva fritt är en konst i sig och något som kommer med mycket övning, men några tips för att hjälpa dig på vägen är.

  • Använd en taperad tafs som hjälper till att sträcka ut linan hela vägen
  • Fäst en lång bit tippet på tafsen, gärna 1,5–2 meter. Denna tippet kommer inte att ligga helt sträckt på vattnet vilket ger torrflugan mer spelrum att driva fritt med strömmen.
  • Anpassa ditt kast efter hur strömmen flyter fram. Du måste tänka på hur strömmen påverkar flugan och linan beroende på hur strömkanter ser ut. 

Nedan är en video med ett väldigt användbart kast i många situationer.

Flugval & Kläckningar:

Innan du beger dig till strömmen måste du ha tagit reda på vilken insekter som kan tänkas kläcka just denna dag och därmed vara förberedd med en ask full av flugor med imitationer av dessa. Dagsländor, nattsländor, mygg, knott och landinsekter, alternativen är många, och vad som ska kläcka när just du kommer till strömmen kan du omöjligen veta. Kom därför väl förberedd med en god uppsättning av imitationer. När du har bestämt dig för vilka flugor du behöver ha så är det bara att binda upp några eller så köper du, det kan du göra HÄR.

När du väl anländer till vattnet kan du kolla om det flyter förbi insekter på vattnet och vilken insekt det är. Du ska också hålla ögonen öppna efter vakande fisk, fiskens vak kan inom vissa ramar beskriva vad den äter. En tumregel är att om fisken bryter ytan och vaket är stort så tar den en fullt utvecklad insekt, ser du bara att öringen nafsar lite i ytan så kan det mycket väl vara en insekt som håller på att kläckas. Så inte nog med att du ska hitta vilken insekt som fisken äter så ska du ta reda på i vilket stadie insekten som fisken äter befinner sig i, kläckare eller en bevingad slända. Denna kunskap är den som skiljer flugfiskare från verkligen duktiga flugfiskare.

Bildtext: Att spana på vakande fisk kan vara hypnotiserande. Alltför ofta står jag som i trans och kollar på fiskens rörelser från den här bron.

Vart finns fisken?

Om det kläcker för fullt och fisken röjer sin position genom sina vak, ja då är det inte svårt att hitta fisken åtminstone, men det kan fortfarande vara svårt att lura den till hugg. Det finns också dagar när ingenting kläcker och ingen aktivitet kan ses i ytan, det är då du får plocka fram labbrocken.

Fisken vill ha maximalt med föda till minimal ansträngning, den vill också känna sig säker och ha en tillflyktsort nära till hands, detta gäller i alla strömmar, världen över. Så ser du ingen fisk, börja med att leta efter fisken i följande områden:

  • Strömkanter, i dessa områden koncentreras födan.
  • I områden runt stenar, dessa skapar en mängd egenskaper som fisken gillar. Bakom stenen skapas en strömkant, det skapas också ett bakvatten där fisken kan stå stationerad utan större ansträngning samt att det tenderar till att skapas djuphålor bakom stenarna som gör att fisken känner sig trygg.
  • Överhäng, alltså där växtlighet såsom träd växer ut över strömmen. Fisken gillar denna skugga som får dem att känna sig trygga. Tyvärr är det också den svåraste platsen att placera flugan på.
  • Blankfläckar i strömmen, luckor i strömmen som ser helt blanka ut i jämförelse med sin omgivning. Det här är fiskens fönster till världen ovan och de gillar att spana på insekter lite extra just här.

Vi hoppas att den här guiden bidrog med nyttig kunskap för dig och du får mänger med fantastiska fiskar fångade på torrfluga framöver.


Allt gott!


Emil – Fly Fishing Market



Lämna en kommentar

Alla inlägg blir granskade innan publicering