Vart hittar du havsöringen under de olika årstiderna, vilken utrustning krävs och vilka flugor fungerar bäst? Ja, frågorna är många. Låt oss inspirera dig till ett mer lyckosamt flugfiske efter havets silver.
Innan du läser vidare vill jag poängtera att det råder fiskeförbud på havsöring under vissa perioder beroende på vart i Sverige du befinner dig. Vi ber dig att kolla upp när havsöringen är fredad och respektera detta. Den är fredad av en anledning och vi vill alla fiskens bästa.
Det är otvivelaktigt bäst att söka efter havsöringen där ingen annan fiskar eller åtminstone inte fiskar samtidigt som dig. Våra svenska kuster är långa och det finns tillräckligt med plats för alla att ha sitt egna lilla smultronställe. Vilket leder oss till frågan.
Vart hittar jag havsöringen?
Ett generellt tips är att vara aktiv i ditt fiske, rör dig hela tiden. Några meter mellan varje kast eller rör dig till nästa vik. För så är det med flugfiske efter havsöring – du måste ha en plan A, plan B, plan C och kanske fler. Redan innan fisketuren ska du ha planerat in olika platser som känns heta och som du enkelt kan ta dig till under dagen.
Börja med att välja ett område, för att sedan specificera plats. Öppna Google Maps i satellit view. Där kan du enkelt se hur kustlinjen ser ut med grunda vikar, djupkanter och andra heta ställen. Vilka är då de heta ställena under säsongen? Det ska jag nu försöka förklara samt ge exempel på hur dessa ser ut på satellitbilderna. Nu åker vi!
Vinter och tidig vår
Så här års går havsöringen riktigt grunt. Så grunt att innan du ens funderar på att börja vada ner i vattnet, börja först från land. Det grunda vattnet håller i regel varmare temperatur vilket väcker kräftdjur, räkor och småfisk till liv. Detta skapar ett dukat bord för havsöringen. Havsöringen är relativt stationär vid den här tiden på året, så kasta mot ståndplatser som känns heta – så som stenar, tångbälten och strömkanter. Om du inte känner något, gå vidare, som alltid är det viktigt att röra på sig hela tiden, men än viktigare när vattnet är kallt. Vid den här tiden på året brukar flugan ha en mindre betydande roll då öringen är mycket hungrig och har sparsamt med föda, men en personlig preferens är skrikiga fluorescerande färger. Flugan tar du hem väldigt långsamt, med långa pauser mellan hemtagningarna.
Bildtext: Ett bra exempel på en bit kuststräcka med fina grunda partier som öringen gärna uppehåller sig i tidigt på året.
Sommar
I takt med att temperaturen i vattnet stiger börjar havsöringen leta sig ut till de lite djupare partierna. Nu vill du börja leta efter djupkanter och branter i vattnet. Havsöringen patrullerar dessa djupkanter och söker föda aktivt. Tillgången av föda är massiv och öringen växer därefter. Oftast är sommarens havsöring den öring som är i bäst kondition. Att fiska mitt i gassande solsken en högsommardag är kanske inte att maximera dina chanser till fisk, även fast chansen fortfarande kan vara god. Men när dagen börjar gå till kväll, vattnet svalnar en aning och öringen känner sig trygg av mörkrets annalkande – då kan du uppleva ett magiskt fiske. Havsöring som vakar i ytan på de grunda partierna i anslutning till djupkanterna och betesfisk som flyr i panik. Nu vill du ha en fluga som imiterar en betesfisk, denna fluga tar du hem så fort som du kan. Lägg gärna spöt i armvecket och ta in lina med bägge händerna. Huggen kan blir våldsamma och skapa minnen för livet.
Bildtext: Exempel på en plats där öringen har tillgång till djupare vatten nära land, men även nära till grunda partier för jaga på sommarkvällar och nätter.
Höst
Temperaturen i vattnet börjar sjunka och slutet på säsongen stundar på de flesta platserna. De flesta havsöringarna börjar röra sig mot sina lekområden uppe i bäckar och älvar. Lekdräkten som havsöringarna så vackert har klätt sig i är mäktiga och praktfulla. Det finns de öringar som tänker att leken får vänta, vilka förblir silvriga rakt genom hela vintern. Att fiska havsöring på hösten kan vara oerhört framgångsrikt men också skapa en hel del huvudbry. Ibland vill fisken ha en mycket snabbt inhämtad baitfish imitation, medan dagen efter är en långsamt hemtagen borstmask det vinnande konceptet. På hösten måste du vara agil och finna receptet för dagen. Det är logiskt när du tänker på det. Hösten är brytpunkten mellan sommar och vinter. Således bör också fiskemetoden vara en blandning av metoder man använder på sommaren och de man använder på vintern.
Bildtext: Detta är vad havsöringen gör när du inte hittar den på kusten. Vilka fantastiska kämpar!
Vilken utrustning ska jag ha?
För ett lyckat och roligt flugfiske efter havsöring krävs det att man har rätt utrustning, annars kan det lätt bli frustrerande. Med övning kommer färdighet och allteftersom handlar mycket om dina personliga preferenser.
Ett gott riktmärke är ett enhandsspö i klasserna #6 - #7 i längderna 9-10 fot. Detta för att ha nog med kraft för att kasta långt och på så sätt täcka mycket vatten men också för att kunna hantera kraftig vind som det gärna blir vid våra kuster. En rekommendation är Guideline LPX Coastal, företrädesvis klass #7 9'3". Ett lätt spö som bibehåller en snabb acceleration genom hela rörelsen.
En rulle som matchar spöt är kundfavoriten Guideline Halo i klass #6-7. Ett helt tätt bromssystem gör att saltvatten inte tränger in i lagret, vilket annars snabbt kan förstöra vilken rulle som helst. En annan viktig egenskap är att rullen har en stor spole som underlättar snabb inhämtning av lina, minskar lintrassel samt kan hålla mycket backing.
Fluglinor använder du till din fördel två olika varianter. På våren en flytande, och en intermediate för fiske i de grunda vikarna. En favoritlina hos många kustbor är Rio Coastal Seatrout. Mycket lättkastad, med maximal distans och precision samt har slickcast coating som ger din fluglina bra glid och god hållbarhet.
Flugor för havsöringen hittar du här. Färgstarka flugor som väcker de köldstela öringarna kan vara Superräka orange eller NCA hot pink. En redan vaken havsöring är annars alltid nyfiken på en Pattegris, Borstmask eller Kobberbassen.
Hör gärna av dig till oss med dina funderingar. Skriv till info@flyfishingmarket.se så hjälper vi dig vidare.
Skitfiske!
Allt gott,
Emil – Fly Fishing Market